"ЕВРОВИЖЪН - БУРГАС" ЕООД  

GSM: 0887 241 267

 Има различни школи за избор на пералня, ние препоръчваме  да се започва от размера на  мястото, което е предвидено за пералнята. Стандартните размери на пералните с предно зареждане са височина  85 см ширина  60см дълбочина от  50 до 60см,  дълбочината е параметърът с най-голямо разнообразие.

 

Пералните с горно зареждане са малко по-високи 90 см но за сметка на това са по тесни 40 см.

 

Следващ критерии за избор може да е системата на отваряне, дали с люк отпред или с горно зареждане. И двете системи имат добри и лоши страни, при избора трябва да се вземат в предвид посоката на отваряне и наличието на място за отваряне на люка или капака.

 

Друг критерии е бюджета, който е определен за закупуване на пералня. Като цяло по-известните марки са по-скъпи и качеството е по-добро, но същото важи и за резервните части. По-скъпите перални имат и повече готови програми, които улесняват изборът на правилната програма и правят прането по-удобно. Това не значи, че ако изберете по-евтина пералня  тя няма да пере, разликата ще проличи във времето и в качеството на експлоатация, също така има и перални от т.н. среден клас които са също достатъчно добъри.

 

Принципно погледнато е добре предварително  да сте наясно с изизкванията към пералнята преди  започването на "процедурата" (: за избор.

 

Да сте наясно от какво непременно имате нужда и кое не е толкова необходимо.

 

Следващият въпрос имате ли нужда от сушилня. Пералните със сушилня са доста по-скъпи и по енергоемки  но зимно време са изключително удобни. Най-големият недостатък за експлоатацията е високият разход на електроенергия и вода. Приблизително консумираната енерия за комбиниран цикъл от пране и изсушаване за 6 кг  пране е между 4 - 7 киловата  според тъканта, скоростта на центрофугиране и др.

 

Обърнете внимание на класовете, на енергия, на изпиране, на сушене, консумация на вода и т.н. Тези каласове ще ви помогнатда се ориентирате в приблизителният разход на различните перални.  Пералните  с по-висока цена са обикновенно с класове  ААА. Парадоксално е че няма единна стандартизация за класовете, и повечето производители спазват свои правила.

 

Програмите. Като цяло пералните имат 3 - 5 основни програми като те отговарят на основните видове тъкани използвани в ежедневието. След  избора на тъкан се избира и температурният режим на работа за даденият случай. По-скъпите  перални имат готови програми и за различни по-специални случаи.  Предимството на скъпите перални е  в по-голямото разнообразие на различни комбинации между тъкан, температура, обороти на центрофугата и др.

 

Водосъдържателя. Една от най-често обсъжданите теми при избора на  пералня е материалът на  водосъдържателя, (не трябва да се бърка с барабана - той винаги е неръждаем), той бива INOX (неръждавейка ) или пластмаса, при различните производители името е различно но материалът е почти един и същ с малки разлики. Всеки от материалите си има добри и лоши страни. Неръждаемата ламарина е почти вечна но за сметка на това върху пластмасовите водосъдържатели не се отлага варовик.

 

 Обема  на барабана освен значение за количеството пране оказва влияние и на консумацията на вода. Стандартните обеми са от 3 – 6 кг в момента на нашия пазар навлизат и перални с обем от 7,5 - 10 кг.

 

 Центрофуга. Оборотите на центрофугата имат значение колко дълго ще съхне прането след изпиране. Колкото  по-високи са оборотите, толково по малко е количеството вода, което остава в прането и следователно, което  трябва да се изпари при съхнене. Удобно е когато оборотите могат да се регулират. Съществуват вече на нашия пазар и перални с обороти над 1800- 2000.

 

Програматор. Системите на програматорите са две, електронен и механичен, за да бъдем точни трябва да кажем че  вече няма чисто механични програматори, а само електронно-механични. Не бива да робувате на остарялото схващане че едните програматори  се развалят по бързо от другите, нивото на електроника и механика е толкова високо че повредата в програматора се държи по-скоро на лош късмет.

 

Колкото по-ясно е командването на пералнята толкова  и експлоатацията ще е по-лесна. Затова избора  на система за управление се определя от личните предпочитания на потребителя и  са строго индивидуални за всеки. Както споменахме важно е предварително да сте подредили изискванията си съм пералнята.

 

Шум. Шумът е един от факторите който създава главното неудобство при работа. Като  цяло по-скъпите перални имат  ниско ниво на шум. Нивото на шума  има значение когато пералнята ще се ползва във всекидневни помещения, когато е в отделно, специално пригодено за целта такова, шума не е от значение. Повечето перални са с ниво на шум от 43 -  75 Db. но има и перални с нива до 30 Db. В предвид трябва да се вземе, че високо оборотните перални ( на центрофугата) може да са тихи при работа, но при центрофугиране на високи обороти е изключително трудно да се изолира шума така че рядко се срещат „безшумни” перални.

 

Системите за отваряне на люка са различни, някои се отварят до по-голям градус, на други посоката е различна, има с  копчета, ръкохватки,  други имат само електронно автоматично отваряне ( такъв случай е предвидено  жило за отваряне при спиране на тока).

 

Също така бихме искали да Ви предупредим, българският потребител е "изнежен", повечето клиенти очакват пералнята да изкара 20 -тина години  (като "ПЕРЛАТА"), има такива перални но те са толкова скъпи, че за цената на една такава ще купите 3 обикновенни, нормално живота на една пералня е 6 - 8 години и за този период тя си се изплаща напълно, преценете добре преди да влагате средства и време за ремонт на старата Ви пералня. 

 

Надяваме се да сме помогнали и Ви желаем  късмет.

 

 

 

Още в тази категория: Отложен старт »